torstai 28. helmikuuta 2008

Cocktailkutsut ja baarikierue

Keskiviikkoiltana oli luvassa kaikkien odottamat kansainvälisten vaihto-opiskelijoiden cocktailkutsut yliopistolla. Tapahtuma oli virallisen epävirallinen, ja läsnäolijoilta vaadittiin kutsut, jotka oli jaettu ensimmäisellä viikolla. Kutsussa dress codeksi määriteltiin smart casual. Yleensä tässä vaiheessa normaali suomalainen kavahtaa muinaiskreikalta kuulostavaa kirjainyhdistelmää, joka muistuttaa enemmän adamantyylioksikarbonyylin kemiallista kaavaa kuin selkeää pukeutumisetikettiä. Tästä hämmentyneenä suomalainen valitsee yleensä jommankumman kahdesta vaihtoehdosta (jotka ovat kuitenkin molemmat vääriä) ja joko jättää tulematta paikalle (ja saa kansalle muutenkin ominaisen epäsosiaalisen leiman) tai tulee paikalla siinä jo useaan otteeseen mainitussa kansallisasussa, anttilan farkuissa ja kauhtuneessa kauluspaidassa:)

Useimmat ihmiset karttavat dress codea kuin ruttoa, vaikka sen tarkoitushan on itse asiassa helpottaa ihmisten pukeutumista. Se antaa yleensä raamit, joiden sisällä yksilöt voivat melko vapaasti toteuttaa omia mieltymyksiään. Varsinkin kun mennään juhliin, niin pukukoodi on ystävällinen vinkki isäntäväeltä, mitä he haluaisivat ylläsi nähdä. Ja siitä huolimatta, vaikka hääkutsussa lukee että tumma puku, niin joka kerta joku soittaa perään että voiko laittaa silti farkut (ja sen kauluspaidan). Ja jos kusipäinen isäntä varovaisesti kieltää tämän, niin sitten laitetaan se naftaliinista otettu, ullakolta löydetty puku. Olihan se sopiva ja muodikas silloin naapurin Pekan rippijuhlissakin. Harmi vaan, että nykyään Pekka on ammattikoulun 12 vuotta sitten kesken jättänyt puliukko lähiöbaarissa.

Pukeutuminen on viestintää, vaikka se saakin osakseen turhamaisuuden leiman niin harmittavan usein. Eritoten Suomessa. Sillä osoitetaan kunnioitusta isäntäväkeä/juhlien järjestäjää kohtaan, samoin kuin muita osanottajia kohtaan. Se osoittaa myös omaa tyylitajua, tilannetietoisuutta, sivistyneisyyttä sekä itsekunnioitusta. Ikävä kyllä, suomalaiset alipukeutuvat niin mielellään, että ei ihme jos maailmalla meitä pidetään hieman ”sisäänpäin”kääntyneinä. Toki hankaliltakaan tilanteilta ei voi aina välttyä, ja epäilen että itse kukin kokisi vähintään toisen asteen paniikkikohtauksen, jos postiluukusta kolahtaisi kutsu jossa dress codeksi määriteltäisiin smart dressing tai chic.

Anyway, kyseessähän oli siis kuitenkin yliopiston kohtuullisen formaali tilaisuus, ja vaikka tässä nyt muutaman kappaleen verran poljettiin suomalaisia (vaikka osin kyllä syystä), niin päästessäni juhliin asti, havahduin taas karuun todellisuuteen. Puolet porukasta noudatti etikettiä, niin kuin hyviin tapoihin kuuluu, ja pukeutuminen oli sen mukaista. Rentoa mutta tyylikästä, mukavaa ja trendikästä. Mutta sitten toinen osa porukasta marssi sisälle shortseissa ja sandaaleissa, tai kauhtuneessa t-paidassa ja verkkareita etäisesti muistuttavissa housunretaleissa. Mitä v***ua!!!
Missä olivat ihmisten todellisuudentaju, ja hyvät käytöstavat?! Tai kunnioitus prameita juhlia kohtaan? Paikalla oli tarjoilijoita juoksuttamassa vieraille samppanjaa, viinejä, olutta tai muita tajunnan laajentavia panimotuotteita kuin Oscar-gaalassa konsanaan. Kyllä järjestäjien vaivannäköä olisi voinut kunnioittaa, eikä siihen olisin muuta vaadittu kuin toiveena esitetyn pukukoodin noudattaminen! Ja vaikka tarjolla oli myös rahvaasti sipsejä ja pähkinöitä, niin löytyi sieltä lohirullia, erilaisia leipiä, leivoksia ja muuta mahan täytettä vaikka muille jakaa. Ja jotta se varmasti tulisi selväksi, viinahan oli siis I-L-M-A-I-S-T-A! Milloinkohan Lappeenrannassa siirrytään moiseen malliin, että yliopiston budjetilla kustannetaan mallasta opiskelijoille? Tuskin koskaan. Yliopisto säästää kuin juutalainen kauppias, ja vielä ihmetellään että miksi opiskelijat eivät hae sinne. Ja nekin jotka tulevat paikalle, olisivat mieluummin menneet muualle.

Muutaman tunnin juopottelun jälkeen, kellon ollessa noin 1930, siirryimme taas vapaasti hajonneessa sekamelskassa busseilla kaupungille. Alkamassa oli ”pub crawl”, eli jonkinmoinen pubivaellus. Ensimmäiseksi menimme hotellimaiseen pubiin, joka tungoksesta huolimatta oli mitä kodikkaimman oloinen baari. Huuhdoin taas tukalaa kuumuutta alas meksikolaisella janojuomalla useampaan kertaan, ennen kuin tuli merkki siirtymiskäskystä. Seuraavaksi pääsimme saksalaista linnaa muistuttavaan panimotavernaan, jossa ei ikäväksi huomiokseni oltu kuultukaan muista kuin saksalaista oluista.

Ensimmäistä, hevosen ulosteen ja raskasmetallien yhdistelmältä maistuvaa olutta tunkiessani väkisin kurkusta alas, tulin siihen tulokseen että Saksan voisi poistaa maailmankartalta. Onneksi huomasin seuraavaa tilausta tehdessäni kimaltelevan Smirnoff Icen baarimikon jääkaapissa, ja loppuilta menikin sitä litkiessä. Tai ainakin melkein. Noin kello 2152 huomasin olevani humalassa, mutta vartin päästä naisvaltaisen joukon painostamana nauttimani tequila jotenkin selvensi päätäni, vaikka olin jo valmis ottamaan vastaan väkijuoman tuoman kuolettavan iskun. Paniikki alkoi iskeä, humalani oli karkaamassa, pirun tequila! Sekin oli varmaan lantrattu saksalaisittain sian virtsalla. Tilasin pikapikaa muutaman kierroksen Smirnoffia, vain havahtuakseni liikkeellelähtöön. Tämä tarkoitti sitä, että minusta tuli lainsuojaton, koska jouduin salakuljettamaan Smirnoffini kadulle, missä juominen on laitonta noin 500 paikallisen pesetan uhalla. Ja koska seuraava baari oli vain kulman takana, jouduin janoisen kamelin urheudella tyhjentämään pulloni noin 11.8 sekunnissa. Seuraavaksi saavuimme yökerhotyyliseen loungeen, jossa ymmärsin noin kello 0013 olevani melko vahvassa laitamyötäisessä. Siitä huolimatta jatkoin nesteytystä, tällä kertaa vuorotellen Smirnoffia ja vodka-redbullia. Loppuilta menikin psykedeelisesti tanssien ja uusia sihteeriehdokkaita haastatellen;)

Jengimme suuntasi taksitolpan kautta kotiin hieman yhden jälkeen, mikä saattaa kuulostaa aikaiselta, mutta kun ottaa huomioon että startti oli noin viiden maissa, niin sanoisin tuota vähintään kohtalaiseksi suoritukseksi. Kotiin päästyäni laitoin vielä elektronisen linkin pystyyn, ja raportoin illan suoritukseni päämajaan Suomessa.

Ps. Jos koet elämäsi ongelmaiseksi etikettien ja muiden säännösten keskellä, etkä kerta kaikkiaan ymmärrä että mitä eroa on tummalla puvulla ja bleiserillä, etkä tiedä saako taskuliinaan niistää ja onko kravatti sopivaa tunkea rintataskuun, niin älä lannistu. Aina on mahdollista hakea apua. Jos aamusi kuluu siihen, että tuskailet tulisiko töihin laittaa tennarit vai mustat kengät, ja jos työpäivän aikana mietit pääsi puhki siitä, onko pinkki todella uusi musta ja miksi turkkilaiset kebabin pitäjät saavat niin helposti naisia, niin olet ainakin sisäistänyt ongelman luonteen. Jos satut Lappeenrannan suunnalle, niin siellä muotiyhtiö P.Pitkänen Oy antaa varmasti konsultointiapua, ja jos tarpeesi ei ole bisnesmieskaliiberin luokkaa, niin myös oppisopimuksella toimiva J.Keränen nuorempi Oy antaa tarvittaessa avustusta;)

11 kommenttia:

kasi kirjoitti...

Joona,

On turhan feminiiniä juoda smirnoff iceä saksalaisen oluen sijaan.

sieltä missä mä oon kotosin smirnoff iceä juo nimittäin suurinpiirtein 13v neitsyet ja indonesialaiset transvestiitit.

Edes ruotsalaiset ei juo smirnoff icea

Anonyymi kirjoitti...

Voi pojat, muistan vieläkin sen kerran kun 3 kuukauden tauon jälkeen tuli otettua kunnolla... Todellakin psykedeelistä! Joskus mietin et mitäköhän tapahtuis jos tekis Joonat ja vuoden tauon jälkeen ottais Luojan viljaa?

Muista että tosi "style with confidence"-karpaasit ei kateellisten panetteluista välitä vaan juo sitä mitä mieli tekee!

-Little Piggy

Joona "Crocodile Dundee" kirjoitti...

Pitää myöntää, et toisaalta tossa meikä neiteilee hieman, kun juon mieluummin smirnoffia maskuliinisen saksalaisen oluen sijaan, mutta toisaalta, onhan se hyvä että välillä näyttää sen "herkän" puolensakin, niin tytötkin tykkää:) Toi on niitä davidbeckhammaisii metroseksuaalihömpötyksii, koska tosimieshän ei juo kuin kossua tai karhua!

Muuten aivan loistava kommentti, kuin suoraan Mattiesko Hytösen kolumnnista.

Joona "Crocodile Dundee" kirjoitti...

Pitkästä aikaa otin kunnolla erää miestä väkemämmän kanssa, ja voin sanoa että meininki oli kirjaimellisesti psykedeelistä, tajunta laajeni määrittämättömiin mittoihin, ja tuhannet uudet ideat tulvivat pääkoppaani. Ja tulihan se viimeistään nyt selväks, että oikeesti hauskaa ei voi pitää ilman viinaa. Piste.

Ja aivan oikein, en juo sitä neitijuomaa kenenkään muun kuin itseni (ja tietty tyttöjen) mieliksi;) Ja laitas kreikkalainen se mese kuntoon.

Pete kirjoitti...

Thanks Joona! Harmi vaan, että ihmeitä minäkään en voi tehdä...ja mitäs siitä tulis jos saisin kaikki näyttämään yhtä hyvältä?

Kyllä sitä itseäänkin aina välillä peilistä katsoessa säikähtää, mutta onneksi joku minua viisaampi on kehittänyt botoxit ja muut ihanuudet ;)

Pidä sie sitä Suomen tuhannesosan mainetta yllä, jotka voivat kutsua itseään "muotitietoiseksi".

Julius kirjoitti...

Joonahan kirjottaa asiatekstiä :D Mukavaa luettavaa, hyvää pohdintaa:) Tosin puolessa välissä juttua luulin lukevani Hollannin Isännän Henkan blogia, sillä juttu haisi sen verran viinalle. Piti tarkistaa osoite, mutta oli se vielä kaimaanienkaveri.

Tämä pukeutumisasiahan on minun kohalla niin, etten viitsi pukeutua aivan täydellisesti, koska veisin vain muilta pojilta mahikset valloittaa vastakkaista sukupuolta aivan täysin. Olen sen verran kova jätkä ja niin haluttua kermaa, että pitää jotenkin hillitä tuota naisten aaltoa, mikä pyrkii aina tsunamin lailla hyökymään ylitseni kun ihmisten ilmoilla näyttäydyn.

Samaisesta syystä en teini-iässä useimpien tapaan aloittanut tupakointia, olin jo liian kova jätkä ilmankin, ja tupakoitsijana olisin vienyt muiden mahikset. Halusin siis antaa tasoitusta. Vaahtosammuttimen kokoisena oli tapana keulia pyörällä. Itsehän en kyseistä toimenpidettä harrastanut, olisin taaskin ollut liian kova jätkä. Piti pitää fiksulla ja muillekin reilulla tasolla tämä olemus. Hep hep.

Joona "Crocodile Dundee" kirjoitti...

Jukkahan on kyllä aivan oikeassa tuossa ylempänä, koska ilman hänen antamaansa tasoitusta kaikki Suomen naiset olisivat jo ajat sitten kerääntymeet Tornioon. Eihän Jukka nyt suotta olekaan tällä hetkellä erään Euroopan puhutuimman klubin (http://www.facebook.com/group.
php?gid=10485518905) puheenjohtaja ja nokkamies;)

Ja vartun edelleen Pete, Euroopan Giorgio, että saavut tänne syksyksi. Kuulin että Kanadassa on kylmä ja sataa lunta. Sitä paitsi, huhujen mukaan kanadattaret ovat muuttamassa talvilomalle Tornioon, syytä tähän kummaan ilmiöön ei ole vielä selvitetty...

Anonyymi kirjoitti...

Ei se pinkki nenäliina miestä tee, vaan ne crocodilennahkabootsit, prkl!

Tume

Anonyymi kirjoitti...

Ja se valrava mora lanteilla, millä se lisko nyljetään. Kyllä bisnespukeutujien joukossa saa mahtavaa ihailua kun 25 senttinen kalpa keikkuu lanteilla;)

Sitä odotellessa...

Tume

Joona "Crocodile Dundee" kirjoitti...

Mutta sitten se massiivinen mel...eikun siis sapeli vaatii seurakseen maskuliinisen parin päivän parransängen, ja meikän maitoparta ei oo sellaista kyllä nähny, korkeintaan haivenia. Toista se on Isännällä ja Kreikkalaisella, kun molemmat joutuu ottamaan baariinkin naamanharvennusvehkeet mukaan, jotta se aluskasvillisuus ei pääse varsin villiintymään;)

Anonyymi kirjoitti...

pitää jatkaa tota jukan kommenttia että jukka haluaa samasta syystä pitää itsensä myös kynäniskana että antaa tasoitusta muille

t.siima