perjantai 28. maaliskuuta 2008

Paluu arkeen

Synttärikemut ovat nyt taakse jäänyttä elämää, ja toivottavasti muistan vielä joku päivä että mitä viikonloppuna oikein tapahtui. Heh, ei tarvitse olla huolissaan, kunhan vitsailin. Yllättävää kyllä, liimanhuuruisen viikonlopun jälkeen kaikki elintoiminnot pelaavat odotusten mukaisesti, näkö säilyi ja ketään ei teloitettu grillijonossa. Hmm, poikkeuksellista kyllä, pitää myöntää. Suomessa jos omalla kaveriporukalla olisi vastaavan reissun tehnyt, niin todennäköisesti olisi nähty vielä näkyjä seuraavanakin päivänä, useampi kännykkä olisi kadoksissa ja vähintään yksi päällekarkaus joko aiheutettuna tai koettuna. Puhumattakaan tulevista isyyskanteista, kuoletetuista luottokorteista, kadonneista kavereista, aggressiivista portsareista tai laatan heittämisestä naapurin postilaatikkoon. Kaikesta huolimatta, ei pidä saada sitä kuvaa että täällä olisi tylsää. Seikkailut tapahtuvat vain hieman eri dimensioissa, ja aamulla ei tarvitse tarkastaa raajojaan puukotuksen varalta tai miettiä että pistikö joku sittenkin tabuja siihen kaljaan. Myös ravintopuoli baari-illan jälkeen pelaa kiitettävästi, pikaruokapaikkoja on vaikka muille jakaa, toisin kuin Suomen Chigacossa, Kouvolassa, jossa kaikki action tapahtuu pilkun jälkeen Anttilan grillillä. Siellä voisi kuvitella että rasvatukkien eloonjääminen on kiinni viimeisestä lihapiirakasta! Sapeleita heilutellaan harva se ilta, ja voi sitä onnekasta kertaa kun onnistuu saamaan edes majoneesia ilman että joku seurueesta joutuu kuulemaan kuolemantuomionsa täytäntöönpanosta!

Viimein kohtasin myös täällä hetken, jolloin oli pakko tarttua koulukirjoihin. Tähän mennessä olin vain käynyt hengailemassa koululla, kääntymässä pakollisilla luennoilla ja juonut koulun sponsoroimaa kahvia litratolkulla. Ensimmäiset ryhmätyöt alkoivat lähestyä, ja muutama henkilökohtainen essee alkoi kolkutella dediksellään. Eli oli aika tarttua härkää sarvista, tosin en uskonut että projektit mitenkään maailmaa mullistavia voisivat olla, eivätköhän nuo tuttuun tapaan melko vasemmalla kädellä hoidu, turha ottaa siis ylimääräistä stressiä;)

Ensimmäinen ryhmätyö aineellistui Sales Management-kurssilla. Opiskelijat arvottiin ryhmiin, ja luonnollisesti onnetar lottosi luokan susinaiset juuri omaan ryhmääni, vaikka kuinka yritin tehdä spiritualistisia liikkeitä nimiä vedettäessä. Saakeli, jopa ”kauniimpi” tytöistä näytti siltä kuin hänen kasvonsa olisivat syttyneet joskus tuleen ja joku olisi yrittänyt sammuttaa paloa lapiolla:) Tosin ehkä tämä oli vain merkki siitä, että nyt olisi helpompi keskittyä sitten itse aiheeseen. Jokaisesta koettelemuksesta pitää osata löytää se hyvä puoli, eh? Ensimmäisen ryhmätapaamisen koittaessa keskiviikkoaamuna meikäläinen tietty marssi paikalle suomalaisen täsmällisesti. Ja hyvää esimerkkiä noudattaen, muut jäsenet saapuivat sitten järjestyksessä ensimmäinen vartin myöhässä, seuraava puolisen tuntia, kolmas tunnin ja viimeinen reippaat tunti ja 40 minuuttia sovitusta ajasta jäljessä. Normaalisti olisin jo ensimmäisen kohdalla komentanut joukon kolmiriviin ja useamman kierroksen pyörävajaa ympäri. Tätä olisi tietty seurannut useampi tunti sulkeisia ja aina-niin-tuttua taakse poistumista. Mutta paikallisiin tapoihin tottuneena, hörppäilin vain rennosti ilmaista kahvia ja luin paikallista Financial Timesia, yrittäen epätoivoisesti etsiä olemattomia urheilusivuja;)

Totta kai, heti kun kaksi ensimmäistä myöhästelijää vaivautui saapumaan paikalle, niin pistin hihat heilumaan ja aasialaiset töihin. Niin, siis kaikki muut ryhmän jäsenet ovat joko aasialaisia tai intialaisia, värillisiä siis kuitenkin. Ryhmäkoon kasvaessa päätimme äänestää ryhmälle johtajan. Luonnollisesti ainoa paikalla ollut reservin vänrikki valittiin tehtävään yksimielisesti, ja valintahan tapahtui siis täysin demokraattisesti, enkä joutunut fyysisellä läsnäolollani ketään ”suostuttelemaan”:) Mielenkiintoista silti, että ryhmän keski-ikä on enemmän kuin 25 vuotta, ja silti nuorin kaveri valitaan ottamaan ohjat. Varsinkin kun jokainen muista oli kuluttanut koulunpenkkiä tähän mennessä vähintään tuplamäärän itseeni verrattuna. No, eipä meikäläisellä mitään päällikön pestiä vastaan ollut, varsinkin kun muut eivät miltään Edisoneilta ainakaan ensi tapaamisen perusteella vaikuttaneet.

Seuraava yhteisprojekti tuli ajankohtaiseksi konsulttien kanssa, jossa luonnollisesti muodostin taisteluosaston luokan Dress Man-miehen kanssa, ja päätimme vielä yhtiön julkisuuskuvan kannalta värvätä pr-henkilöksi luokan edustavimman naiskonsultin. Tässä olisi ainesta vielä vaikka mihin. Sitä paitsi, Mr. Big Shot tuntui tietävän asiansa, joten olin varma että tämä homma olisi hyvissä käsissä. Tosin samassa tilaisuudessa tuli mieleen paluu lastentarhaan, kun kalastajaliivimies ja kaksi kauluspaitamiestä halusivat väkisin pitää oman yhteisen ryhmänsä, vaikka luennoitsija yritti jakaa muutamaa muuta opiskelijaa näille kaitsettavaksi. Jumalauta! Isot miehet alkoivatt itkeä ja kitistä tunnilla, kuinka he ovat niin hyviä kavereita ja eivät halua erota toisistaan. Samaa nähtiin viimeksi yläasteella Suomessa. Teki mieli vähän ojentaa herroja, mutta ajattelin että ranskalaiset sutenöörit saattaisivat oikeasti alkaa parkumaan, mikäli sotkisin heidän varovasti pälvikaljun päälle asetetun tukkalaitteensa, joten päätin antaa asian tällä kertaa olla.

Keskiviikkona kävimme Alin kanssa myös seinäkiipeilemässä. Tietysti olin juuri tullut pajalta, ja Ali paukkasi kämpille ja ehdotti kyseistä urheilua. Olin luonnollisesti jo hieman turtunut siirreltyäni malmeja reilun tunnin verstaalla, mutta Ali lupasi että kiipeiltäessä menisi korkeintaan muutama tunti. Paikalle päästyäni selvisi että kyseessä oli joku hämähäkkimieskerho, joka oli jo useamman tapaamisen järjestänyt, ja itse olin ainoa noviisi paikalla. Tosin tietty suomalaisen sutjakkuudella vakuutin paikan pomolle että tokihan jokainen suomalainen seinäkiipeilyä harrastaa, lastenleikkiä. Ohjaaja mietti hetken, haki valjaat ja piti nopean briiffin meikäläiselle. Itse tosin luennon aikana seurailin vain kuinka viereisellä seinällä timmikroppainen mimmi leikki cliffhangeria. Tietysti vuoristoexpertti huomasi keskittyneisyyteni syvän zen-asteen, ja heitti ”Oh right mate, I see your priorities are in order”. Sen jälkeen partasuu pisti valjaat kuntoon ja sanoi vain naureskellen että näytäppä poika mihin pystyt. No kyseessähän ei ollut muuta kuin pystysuora seinä aloittelijoille, ja hyvä suoritus oli päällikön mukaan vajaat 25 sekuntia. Eipä meikäpoika kuitenkaan pienenä turhaan puissa apinaa leikkinyt, vaikka tuo kainalokarvoitus ei ehkä siltä näytä. Aika tarkkaan tasan 8 sekuntia myöhemmin heiluttelin kättäni ylhäällä, ja partasuti mutisi jotain alhaalta, minkä päättelin olevan hyväksymisen merkki. Tämän jälkeen liityin muuhun ryhmään, ja kiipeily haastavimmilla seinillä pääsi alkuun. Voin kokemuksesta sanoa, että vinot seinät ovat yllättävän vaikeita, varsinkin kun otepintaa riittää muutamissa paikoissa vain kahdelle sormelle. Kuvat hieman hämäävät, seinät kallistuvat lattiatasosta reilut kaksi metriä ulospäin kattoon mentäessä, ja vaikka näyttää siltä että palikoita riittää vaikka muille jakaa, niin totuus on toinen. Seinällä menee vierekkäin eri ”ratoja”, jotka on merkitty eri värein, ja ainoastaan ko. värin ulokkeita saa käyttää. Ja kyllä, putoaminen jännittää silti yhtä paljon, vaikka tietää että köysi ottaa vastaan! Ja mitä kokoon ja voimaan tulee, niin ensimmäiset puoli tuntia pystyin lähes mihin vaan, jopa itse Renny olisi harkinnut Cliffhangerin uudelleen purkittamista jos olisi nähnyt meikäläisen yhden käden roikkumiset! Mutta kun tuo maaginen puoli tuntia oli kulunut, niin johan alkoi olo käydä tukalaksi. 80 kilon pullamassaa ei enää niin vain liikuteltukaan, ja käsivarret huusivat leipää! No, ehkä tuo tuosta helpottunee harjoituksen myötä. Mutta kyllä siitä ärräpäitä hieman irtosi, kun 60 kiloa painava riisitikku-Ali kiipesi vaikeamman seinän ylös, ja itse jäin puolen metrin päähän katosta, ainoastaan sen takia että en jaksanut vetää sianruhoani kolmeakymmentä senttiä ylemmäs! Taas läskistä päästä kärsi koko kroppa!

Raskaan kiipeilyn jälkeen koko jengi suuntasi vielä loogisesti kaljalle, olihan palautuminen seuraavaan sessioon maksimoitava. Onneksi kuppila tarjoili myös syötävää, ja itse tilasin kavereideni kanssa pihvit mieheen, muiden tyhjentäessä kolpakkojaan toisen perään. Tietty kiipeillessä meni muuten muutaman tunnin sijaan 4 tuntia, joten arvata saattaa että seuraavana aamuna oli taas olo kuin lihamyllystä tulleella.

Täällä on muuten viimeisen kuukauden aikana yritetty ryöstää jo kaksi asukasta Geegalista, ja vielä ihan lähimaisemissa. Molemmissa tapauksissa ruikulat olivat yksin liikkeellä, toinen yöllä ja toinen illalla. Jälkimmäisessä tapauksessa kaverilla oli onneksi nopeat jalat, ja turbaanipäiset ryöstäjät jäivät nuolemaan näppejään. Valitettavasti ensimmäinen kaveri ei ollut yhtä onnekas. Pataan tuli että ropisi, noin vain yllättäen, vieläpä hotellin baarin kulmalla, ja kun kaveri viimein tokeni pyyhkimään nokkaansa, niin lompakko ja kännykkä loistivat yllättäen poissaolollaan.


Hmm, vartunkin vain mielenkiinnolla että milloin arpaonni osuu omalle kohdalle. Varsinkin perjantaisin kun tulee yhdeksän jälkeen koululta, niin kadut alkavat olla täynnä mitä erilaisimpia hyypiöitä/orjakauppiaita/nistejä. Eihän tuo nyt itseä hirveästi hetkauta, mutta voin kuvitella että pienemmillä mimmeillä on hieman jännitettävää, varsinkin jos kotimatka sattuu olemaan yhtään pitempi. Täällä kun ei olla niin kuin Skinnarilassa, vaan jos et asu yliopiston asuntolassa, niin kotimatka voi olla jotain puolen tunnin ja tunnin välimaastossa.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hauskaa nimipäivää täältä Kainuun korvesta T.Isukku, Niina, Sakke,Sirkka, Esko ja Tuija.Lunta on obaut metri ja ihan vitivalkoista. Kohta alkaa armoton hiihtosessio entisillä Ruotsin armeijan metsäsuksilla. Käydään laavulla makkaranpaistossa ja sitten maestro pitää kevyen tanssikurssin porukalle. Tämän jälkeen ollaankin sitten valmiita hinkkaamaan Naapurivaaran parketti uuteen uskoon. Niina muuten kyseli, että minnekä on kadonnut se kuvailemani ripiraitis pellavapäinen poikani, joka lähti joku aika sitten opiskelemaan jonnekin sinne samoille seutuville ??

Joona "Crocodile Dundee" kirjoitti...

Thanks, samoin hyvää nimpparia sinnepäin. Ruotsin armeijan sukset, kissanviikset... Luulenpa että reissu päättyy ensimmäiselle laavulle, ja silloin sukset joutuu korkeintaan nuotion sytykkeeksi:)

Kannattaa varoo, ei välttämättä vanha selkä kestä enää kaikkein kuumimpia taivutuksia, osteoporoosi alkaa olla tossa iässä jo kova sana:)

Hah, en tiedä... alan pikku hiljaa ymmärtämään että miten kaikista vaihto-opiskelijoista tulee niin helposti alkoholisteja:)

Julius kirjoitti...

Pakko myöntää, että kiva lukea taas välissä muutakin kuin biletyksestä kertovaa juttua, hyvää vaihtelua näissä jutuissa! Siinä kohtaa kun kerroit taistelutovereidesi (tai vässykkäpartiosi) "K-pisteelle tulematta jättämisestä ajoissa", tunsin voimakasta myötäkiukkua ja muistin välittömästi ne kerrat Ivalon perältä, kun muutaman sekunnin myöhästymisestä todella juostiin ympäri niitä pyörävarastoja, ampumaradan parakkeja, kaukaisia puita ja ties mitä. Tuollanen ku yksinkertasesti vaan EI vetele!!!

Kai luettelit asiaankuuluvasti yleispalveluohjesäännön mukaiset säännöt aiheesta? Sitä lisäaikaa voi pyytää, mutta sitä ei myönnetä eli sitä ollaan sitte ajoissa tai muuten muistaa lihakset sen seuraavana päivänä. Ehkä tuo nyt kerran menee, mutta vaikea tosiaan tottua suomalaisena tuollaiseen.

Sen mahtavan mieskolmikon kohdalla siellä luennolla ryhmiä tehdessä jostain syystä taas ajatukset ajautuivat millisekunnissa inttiin. Jos hyvänen aika sanotaan, että tämä tehdään näin, onko kysyttävää, niin siitä tuskin avaudutaan! (tosin eihän koulu tietty oo mikään intti, mutta nuo asenteet ihmetyttää). Pahimmat vempat toki keksivät aina syitä toisen perään, mutta jos tuon ikäset miehet alkaa kitiseen ryhmäjaoista, niin voi miettiä kyllä rehellisesti millä luokalla ja missä koulussa sitä pitäisi olla. Tuossa tilanteessa sinun ois pitäny julistaa juhlallisesti: "Kuulkaas pojat, selitys on vähän niinku persereikä. Kaikilta sellanen löytyy ja kumpikin kiinnostaa mua yhtä paljon!".

Sinun pitää ens kerralla ku mihin tahansa lähetki ni ottaa ruokaa mukaan, pihvi taskuun ja palkkari vyölle Joona! Syöt ne sitte puolessa välissä sitä kiipeilyseinää yhden käden varassa roikkuessa haha:D Ja jos jostain syystä käy niin, että ne jäävät syömättä, voit iltasella ryöstöyrityksen yhteydessä hörpätä hieman juomista, purskautta ne suihkuna rättipään naamalle ja iskeä kuivuneen sitkeän pihvin kurkkuun kovan luuvitosen kanssa! Siinä saa helposti kallisarvoisia sekunteja pakoaikaa:D

Pete kirjoitti...

Hyvää nimipäivää kuomaseni! Tän blogin lukeminen on kyllä yksi viikon kohokohtia...ihan kuin joulupukkia odottais, tää vaan tulee vähän useemmin!

Ja pidä kundi mielessä, että ei tää Suomikaan niin kauhia paikka ole...ei täälläkään kaikki tappele baarijonossa ja löydä aamulla nenäänsä korvan tietämiltä. Voin vaan kuvitella kuin hauskaa siellä on, mutta ei hiihtoretki auringonpaisteessakaan pahaa tee...tai viikko Ylläksellä frendien kanssa niin kuin itse pääsen viikon päästä!

No joo...onhan tää vähän itsensä huijaamista, voin vaan kuvitella kuin hauskaa siellä on! Ja kiva huomata, että jätkäkin on löytänyt itsestään sen "löysän" puolen, jonka ei tarvitse tarkoittaa salin väliinjättämistä. Mäkin oon alkanut vähän siirtelee elämässä prioriteetteja oikeaan järjestykseen...ja onhan mullakin toi vaihto viel edessä, vaikka ei ole kyllä sua taisteluparina...too shame!

Miss u, mate!

Joona "Crocodile Dundee" kirjoitti...

No jotainhan tohon väliin on kerrottava, ettei mene kaikki aika noita liimanhöyrysii tarinoita purkaessa. Blogia alotettaessa ajattelin että eipä niitä varmaan paljo tuu, hyvä jos muutama koko vaihtovuodelta. Heh, niinpä niin...

Heh, kyllähän mulla on noi paikalliset gainomaxit kulkenu mukana erinäisiin paikkoihin, helppo kantaa ja toimii nopeana välipalana;) Ja jos tuolla kiipeillessä menee 4 h, nii ei se palkkarin/gainomaxin mukaan ottaminen voi mikään vääryys olla. Voit vaan kuvitella sitä katabolian määrää, mikä jyllää jo tunnin jälkeen, puhumattakaan joskus 4 h:n päästä:)

Joona "Crocodile Dundee" kirjoitti...

Thanks Pete! Vai että Ylläkselle. Pidä sitte mopo käsissä, ja yritä viettää enemmän aikaa rinteessä ku after skiissä:)

Joo, onhan noi prioroteetit täällä joutunu hieman "uudelleenjärjestelyiden" kohteeksi,
osin vapaasta tahdosta ja osin olosuhteiden pakosta;) Mutta ihan tervetullutta vaihtelua, kieltämättä.

Heh, tuntuu kuin kääntäis puukkoo vielä haavassa, olis ollu kyllä niin kova sana saada sut tänne. Voin vaa kuvitella sitä kaikkee mitä olis saatu yhdessä aikaan. Ja sitä synergian määrää:)

Mutta etköhän sä aikamoiseksi päälliköksi pääse siellä jenkkilän lähistölläkii, en ainakaa epäilis yhtään vähempää. Pidähän jäbä lippu korkeella, ja pysytään tutkalla, ehdottomasti!