perjantai 21. maaliskuuta 2008

Konsultointia paikalliseen malliin

Luonnollisesti torstain pitkäksi venähtäneet elostelut La Citassa ja Cargossa veivät suomalaisesta parhaan terän, ja perjantain pitkä päivä ylipistolla poltteli miestä kiirastulien lailla. Keskittyminen aiheeseen oli kaikkea muuta kuin asiaankuuluvaa, ja laskeskelinkin lampaiden ohella lähinnä sekunteja tuntien loppumiseen. 180:ssa minuutissa on muuten 10600 sekuntia, ja kun moisen määrän vielä kärsii kahdesti ja ynnää siihen perjantaivakion, jakaen tämän jälkeen summan lievällä kankkuskertoimella (löytyy maolista) sekä kertomalla osamäärän vielä kertaalleen iltalisällä joka liitetään lausekkeeseen aina automaattisesti kellon ylittäessä kolme iltapäivällä, saadaan aikaan yhteenlaskettu summa piinallisia sekunteja, joiden laskemiseen terveeltä mieheltäkin menee elinikä. Tai siltä se ainakin tuntui. Vihdoin tappavan tasaisesti nakuttava kello löi yhdeksän, ja luennot olivat kuluneelta viikolta ohi. Matelin kotiin ja kirosin kansan, joka keksi laittaa luennot perjantai-illalle. Ja Lappeessa vielä kitistään, jos statiikan luentoja on maanantaisin kuudesta seitsemään. Mikä vitsi!

Viikonloppuna oli mahdollisuus kokkailla takapihalla yhdessä muiden asukkaiden kanssa kaikenmaailman kulinaristisia nautintoja, kuten libanonilaisia hapanlimppuja sekä munuaispiirasta brittien malliin. Kuten arvata saattaa, suurin osa porukasta hajaantui kaikkialle muualle paitsi juuri takapihalle. Tim ja Renar ehdottivat vaihtoehdoksi krikettimatsin katsomista, mutta koska laji vetää mielenkiinnossa vertaa jopa pesäpallolle, niin ajattelin että saattaisin tekemisen puutteessa vahingossa vaikka järsiä ranteeni, joten päästin pojat keskenään seuraamaan miten aikuiset miehet mäiskivät kolopalloa lautapalikoilla, ja itse suuntasin Market Cityyn.

Kyseessä oli siis eräänlaiset markkinat suuren ostoskeskuksen pohjakerroksessa, mutta kojuja löytyi sitten kyllä joka lähtöön. Jos on ollut joskus etelän markkinoilla, kuten esimerkiksi Kanariansaarilla, niin voi saada jonkunlaisen mielikuvan tapauksesta. Tosin silloinkin helpointa on kertoa koko kahdella, ja unohtaa kaikki päällekäyvät teenkauppaajat ja muut oopiumikuriirit, sillä täällä kaikkea rihkamaa sai katsella ja hypistellä ihan rauhassa, ilman että Ahmed ilmestyy kainaloon ja päättää esittää koko suomen kielen bravuurinsa, joka yleensä koostuu seuraavasta ”Ah, sinä Rambo/kaunis neiti Suomesta, minä Ahmed, minulla monta kello. Sinä osta hyvä Rolex, minä anta halpa hinta!”. Mutta todellakin, rojua ja kilkettä oli joka lähtöön, ja hinnat eivät päätä huimanneet. Mikäli oheisesta kuvasta voi jotain päätellä, niin joku oli ilmeisesti ottanut osaa myös orjakauppaan tai sitten tilannut postimyyntivaimon:)

Mietinkin jo että pitäisikö minun päivittää oma Omega-varastoni, mutta sitten tajusin että ei se Bondkaan kopioilla pelaa. Suomalaisen Dress Man –miehen makuun löytyi myös tavaraa, suoraan piraattihyllyltä nostettua vastasilitettyä kauluspaitaa ja kaulakuristinta myöten. Tossujakin löytyi vaikka muille jakaa, mutta koska valitsen skloboni yhtä tiukoin kriteerein kuin kaviaarini sekä vaaleaverikköni, niin en yhtään mieleistä paria torilta löytänyt. Tietty kun siirryin yläkertaan fashion-osastolle, silmiini osui heti loistelias pari Onitsukan Tigereitä. Tiesin heti kohdanneeni omani, sydämeni alkoi läpättää, ja nuuskin muovilta tuoksuvaa jalkapohjan kaunistusta ihaillen. Lapsityövoima haisi kyllä metrien päähän, mutta koska meikäläinen on aina ollut kunnon kapitalisti enkä mikään luomumaidon perässä juokseva kettutyttö, ja sitä paitsi koska entisessä autossanikin oli juutalaisten selkänahasta tehdyt penkit, niin kyseisellä muotoseikalla ei ollut minulle juurikaan merkitystä. Ainoa mieltä riipaiseva fakta oli kuitenkin hintalapussa komeileva ankea lukema, joka osoitti, mitäs muutakaan kuin aina niin iloista 160 taalaa jälleen kerran. Perhana. Perhanan perhana. Alakerrasta mikä tahansa pari olisi irronnut kahdella kympillä, mutta ei, tosirakkautta ei näköjään voi ostaa halvalla. Hinta kuitenkin mietitytti minua ja lopulta olin kuin nainen, rupesin arpomaan, ja lopputuloksena oli vain kusinen kompromissi! Siis vaihtoehto joka käytännössä vituttaa kuitenkin eniten, koska sillä ei mitään saavuteta, enkä siis ostanut keltaisen korealaislapsen pienenpienillä peukaloilla pyöriteltyjä monoja, vaan päätin vielä miettiä asiaa. V***u! Tuolla kiskurihinnalla tuo simpukanpoimijan perhe Koreassa eläisi varmaan taloudellisesti hyvin kolmekin vuotta, meikäläiseltä se olisi taas pois muuten vaan yleisestä hyvinvoinnista, todennäköisesti joutuisin kunnon brändivodkan sijaan juomaan yhden illan jotain halpaa paikallista kuraa, joka kahden lasin jälkeen maistuu kuitenkin aivan samalta kuin kalliimpi premium-merkki.

Alkaneella viikolla tuli muuten taas mieleen kuinka hyvin jotkut asiat kotimaassa ovat. Esimerkiksi Lappeenrannassa yliopistolla on käytössä prujut, jotka ovat siis käytännössä tiivistetyt luentomateriaalit luennoitsijoiden laatimina, ja niitä kaupataan opiskelijaystävälliseen hintaan, noin 5-15 euroa kipale, pääsääntöisesti. Vaan ei täällä, sivistyksen kehdossa. Kurssikirja on pakko hankkia mikäli haluaa edes uneksia tentin läpipääsystä. Ja yliopiston massiivinen kirjasto omaa yleensä ruhtinaalliset 1-3 kappaletta kurssikirjoja, joten mikäli niitä haluaa lainata, on varaus tehtävä ennen edellisvuoden juhannusta. Ja kurssikirjojen luulisi olevan sitten edes opiskelijaystävälliseen hintaan kaupattuja, mutta mitä vielä! 130 taalaa per kirja, joten itse joudun ostamaan siis 3 kirjaa per lukukausi, loppusumman ollessa 780 taalaa! Nam! Moisella summalla kustantaisin helposti kaiken luentomateriaalini Lappeessa viiden vuoden ajalta, ja rahaa jäisi kevyesti vielä ylikin. Ylijäämän voisin sitten suunnata hyötykäyttöön, kuten opinnoista väsyneen mielen virkistykseen (lue= Koffin sponsoroimiseen).

Kävin muuten tiistaina suorittamassa ensimmäisen osan Fitness Centerin tarjoamasta konsultaatiosta, joka sisälsi kehonmittausta sekä yleistä saliohjausta, jäljelle jääneen osan sisältäessä sitten tarkemman saliohjelman suunnittelun. Kun saavuin personal trainerin toimistoon, hän silmäili minua muutaman hetken ja tokaisi: ”Mate, obviously you have been lifting iron before?” Selostin siinä sitten kaverille taustani, kertoen että on helpompi laskea tunnit joita EN vietä salilla, ja että vapaa viikonloppu tarkoittaa minulle käytännössä Double Splittiä salilla sekä lauantaina että sunnuntaina. Sosiaalinen elämä, mitä sillä tekee, sehän vie vain aikaa maksimaaliselta palautumiselta! Parhaat kaverini ovat yleensä levytanko sekä kyykkytelineet, ja mikäli mahdollista, haluaisin vuokrata salin takahuoneen/siivouskomeron asuinpaikakseni, jotta siirtymisiin ei menisi sitten turhaa aikaa, joka sekin on pois palautumisesta:)

Treenari veti nopeasti oikeat johtopäätökset, ja tokaisi että mitä ilmeisemmin hänellä ei ole mitään kerrottavaa mitä en jo tietäisi. ”I kinda figured that out mate”. ”With legs like yours, I think your contribution to the world is kinda insignificant”. Tosin jälkimmäistä lausetta en tietenkään sanonut ääneen, vaikka mieli teki. Siinä sitten jauhettiin varattu aika scheiβee kaikista maailman rimppakintuista ja muista sorsajaloista sekä heitettiin muuten vaan hyvää läppää. Kävin tietty vaa´allakin, jonka toimivuuden/tarkkuuden kyllä kyseenalaistin, koska päälläni oli vaatteet, teiniangstia mukaileva rokkikello, kilon painava historiallinen Nokian muinaisjäänne 90-luvulta, 2 kiloa puuhelmiä sekä suomalaisisännän paksu lompakko. Olin myös juuri kiskonut reilut puoli litraa paheellista proteiinijauhoa sisältävää litkua, mikä ilmiselvästi sotki nestetasapainoani. Laite kuulemma pystyi tästä kaikesta huolimatta mittaamaan kehonkoostumukseni, tosin pienen painostuksen jälkeen ohjaaja kyllä myönsi että vehje on enemmänkin ”suuntaa-antava”. Painokseni kaikki killuttimet niskassa ihmeboxi esitti reilut 83 kiloa, ja sen mukaan rasvaton painoni olisi reilut 63 kiloa. Rasvaprosenttini oli vehkeen mukaan 18, mutta vieressä pällistevä traineri oli sitä mieltä että laitteen tarkkuudesta ja tavaran määrästä johtuen oikea lukema pomppisi välissä 15-18 %. Jaa-a. Enpä ole ennen mitannut, joten vaikea ottaa kantaa. Tosin luulen että viimeaikaisilla nestetäydennyksillä on jotain virkaa valaanrasvan kertymisen kannalta.

Kyselin siinä samalla sitten että miten kyseinen kynäniska itse treenaa, ja hänen mukaansa viime treenit ovat painottuneet pitkälti aerobiseen, pyöräileehän hän töihin joka päivä reilut puoli tuntia. Jessus! Ja sitten vielä lisäys ”Eh, by the way mate, I train only natural” ja osoitus juomaani proteiinitölkkiä kohti. Öh, siis, hetkinen. Pyysin häntä hieman selventämään, ja hän kertoi ettei käytä mitään ei-luonnollisia proteiinijauheita tai muita kaupallisia suorituskykyä parantavia tuotteita. Tässä vaiheessa rupesimme jo hieman kalistelemaan verbaalista säilää, en voinut uskoa että joutuisin pitämään aiheesta luentoa sertifioidulle personal trainerille! Proteiinijauheet ovat yhtä vahvasti muokattuja tuotteita kuin rasvaton jauheliha, ja jos ei ruveta pilkkua viilaamaan niin hiilihydraattivalmisteet voi korvata pöytäsokerilla/banaanilla/palautussauruksilla. Teoriassa aivan sama kumpaa vetelet salin jälkeen palautusjuomassa, jauhelihaa vai proteiinijauhoja. Käytännössä jauhot imeytyvät huomattavasti nopeammin eivätkä sisällä kaikkea muuta kuraa, ja jokainen voi itse miettiä että kumpi näyttää hölmömmältä, sekoitella protskujauhoja vai jauhelihaa pajan jälkeen.

Päätimme tämän jälkeen yksimielisesti, että saliohjelmasession pitäminen olisi mitä ilmeisemmin ajan haaskausta, koska itsehän olen omat ohjelmani suunnitellut jo usean vuoden ajan. Ylävitosten jälkeen sovimme heittävämme joskus yhdessä koipitreenin, jotta kaverin jalkaosastoon saataisiin edes jotain näköä. Poistuessani vilkaisin vielä taakseni, ja siellähän paperiviisas antibodari jo vilkuili hätäisenä peilistä reisiswiippiään, että jos sieltä kuitenkin jotain löytyisi! Kyllähän se nyt pitäisi joka miehelle tässä vaiheessa olla selvää, että tukkimaisia jalkoja ei pyöräilemällä saada, ellei sitten ajeta Ranskaa ympäri harva se viikko!

Torstai menikin jo tutun kaavan mukaan, ensin suuntasimme La Citaan keikuttamaan lantiota latinomusiikin tahtiin. Suurekseni pettymyksekseni meksikaanot eivät vieläkään olleet täydentäneet Coronavarastojaan, ja jouduin tukeutumaan taas kerran lähinnä kahteen otteeseen laimennetulta pukinvirtsalta maistuvaan Sol-olueen. Tähän kun lisäsi vielä mariachien korvia vihlovan laulun, niin ei kauaa mennyt ennen kuin päätimme siirtyä jälleen Cargoon. Tämä torstai oli kuitenkin tavallista hiljaisempi, ja vaikka La Cita oli taas täynnä karvakäsiä, niin Cargo loisti tyhjyyttään. Ah, meni hetki tajuta, että tietysti kaikki olivat kuulleet tulevan viikonlopun synttärikemuistani, ja säästelivät voimiaan sinne. Miten kunnioitettava suoritus koko kansalta. Olin täysin imarreltu, ja ajattelin että parempi varmaan heittää sitten kenraaliharjoitukset samalla. Keskitin voimani jälleen kerran tuohon koukistajamaiseen liikkeeseen, ja tein muutamia suoritteita ihan vain lämmittelynä tulevaa lauantaita ajatellen.

8 kommenttia:

Julius kirjoitti...

Niinpä niin Joona, kunnon treenaajat, siis ne "aidot oikeat", joita näkee vanhoissa mustavalkoisissa sota-ajan kuvissa, ja jotka ovat hankkineet lihaksensa kovalla työnteolla halko- sekä pöllimetsällä ja kyntämällä kaikkea muuta paitsi naapurin piikaa, eivät tietenkään käytä niitä anabolisia stredoidijauhoja, joita me "laiskat vippaskonstien käyttäjät" nykynuoret tuppaamme veteen sekoitettuna litkimään. Niin ja vain ne oikeat treenaajat, joita elämä on potkinu munille pahan kerran, ja jotka ovat siis itse rakentaneet hirsikämppänsä käsin ja syöneet pelkkää hirssipuuroa ja pettuleipää, ne ne ovat niitä arvostettavia ja niillä ne ihanat lihakset ovat. Kaikki mieskalenterien sällit ovat juuri näitä tyyppejä tietty, hankkineet ulkonäkönsä kovalla työllä...tai sitte salilla ja pahimmassa tapauksessa osittain photoshopilla :D

Muistan ku yks puolituttu skeittari sano useampi vuosi sitte mulle ku juteltiin salista, että "Ei salilla saa aikaseks niinku oikeaa lihasta tai oikeaa voimaa"...katoin vähä kieroon ja kysyin että "ai miten niin?"... no sälli vain jotain että "no ku minusta salilla hankittu lihas on jotenki sellasta löllöä"... HAHHAH!

En väitä, etteikö omaki asenne ois joskus ollu hieman epäilevä palautusjuomien tai lisäravinteiden suhteen, siis sillon ku treenailua ekoja kertoja kokeilin. Ja jos kyse on VAIN proteiinista ja hiilihydraatista, niin aika kilipää saa olla, ettei muka oikeasti tajua mitä tavaraa ne on.

Huvittaa sinänsä että noita ei katsota juuri kieroon muussa ku saliurheilussa... käyttää noita jääkiekkoilijat ja kaikki muutki urheilijat. Mutta jos sällin asenne oli just se, että nuo on jotain vippaskonstia tai "ei oikeaa", jotain millä sie huijaat itteäs ni kaipais pientä koulutusta.

Voihan sitä toki urheilla ja olla toki syömättä. Ei kannate syyä sitä banaaniakaan, sehän saattaa pian palauttaa vaikka vähän! Pyöräilyllä saa tiukat kepit, ja pienet kassit. Hou!

Anonyymi kirjoitti...

Tuli siitä kehonkoostumuslaitteesta mieleen, että kyllä ainakin ne vempaimet jossa myös käsillä otetaan kiinni metallista ovat kyllä aika tarkkoja.

Itsekin epäilin Kuopion yliopistolla olevaa laitetta joten tein pikku testin:
Heti ensimmäisen mittauksen jälkeen kiskoin vettä 2 litraa samalla kun luin farmakologiaa ja tein uuden mittauksen. Olin kyllä todella yllättynyt kun laite näytti solunulkoisen nesteen määräksi noin 2 kiloa enemmän kuin ensimmäisellä kerralla!
Pakko se vaan oli uskoa, että pelkän sähkövirran avulla pystyy mittaamaan kehonsisäisiä asioita yllättävän tarkasti.
Kyseessä oli tosin yliopiston fysiologian laitoksen todella kallis ja laadukas laite eikä mikään Anttilan kuvastosta tilattu keskiarvonnäyttäjä...
Mutta joka tapauksessa voit tilaisuuden tullen tehdä itsekin kyseisen testin laiteen validoimiseksi.


Kuulosti kyllä aika ihmeelliseltä tuo australialainen personal trainer. Miten voi olla mahdollista, että salin "ammattilainen" ei ota selvää asioista/omasta työstään?? Taitaa muutenkin tuo PT-koulutus olla aikalailla vitsi muuallakin kun Suomessa...

-RA

Joona "Crocodile Dundee" kirjoitti...

No siis just toi asenne pistää meikäläisellä kyllä vihaks, kun ihmiset luulee että palautusjuomalla ja anabolisilla asteroideilla on jotain tekemistä keskenään. Lisaravinteet lähinnä helpottaa treenaajan elämää, vaikka ei ne välttämättömiä ole. Tosin jos meinaa johonkii mieskalenterikuntoon haluta, nii aika maisteri saa olla kikkailemaa normiruualla. Tarkoitan tällä tietty sitä että sitte joutuu kyllä vaa´an ja kellon kanssa leikkimää aika paljo, koska ruuan imeytyminen salin jälkeen ja se muun moskan (rasvan + ylimääräsen hiilarin) mukaantulo on isommassa roolissa. Mutta täälläkii, esim toi Fitness centerin päällikkö vetää samaa linjaa, eikä käytä muuta ku "oikeaa" ruokaa, ja on se semmonessa semironskissa kunnossa. Et kyl kaikki on mahollista, mut itestä kiinni kuinka vaikeeksi haluu elämänsä tehdä.

Ja ihme homma, että kaikki ostaa heti kyllä kaikenmaailman laihdutuspillereitä/jauhoja/v***n sähköshokkikoneita millä rasva mukamas lähtee, ja niissä ei oo mitään vikaa, mut heti ku käyt salilla ja ostat gainomaxin kaupasta, nii oot joku anan käyttäjä.

Itekii oon kuullu paljo noita juttui, et lisäravinteilla hankitut lihakset ei oo aidot lihakset, ja ne häviää heti ku proteiinia ei enää syö. Just. Onhan tossa tiettyä perää, mutta kun proteiini kattaa myös kaiken lihan, kalan, kana, maidon, juuston yms.

Ja toi on hyvä pointti, että nykyään kaikissa urheilulajeissa käytetää palautusjuomia ja muita lisäravinteita, mutta vaan saliurheilussa kaikki niitä käyttävät on steroidipellejä. Ihme homma.

Mutta jos on koulutettu PT, nii kyllä asiat pitäs tietää paremmin. Kyllä se sälli myönsi vähän pitkin hampain, että kyllähän noi lisäravinteet päivän päätteeksi toimii, piste.

Joona "Crocodile Dundee" kirjoitti...

Jo, tiedän että laitteita on erilaisia. On niitä pihdeillä mitattavia, jotka kuulemma on mekaanisuudestaan huolimatta melko tarkkoja, sitte näitä bioimpedanssilaitteita, joissa ilmeisesti jonkinlainen sähkövirta kulkee kehon läpi tms. ja sitte noita vaakamalleja. Noi impedanssivehkeet vaa on aika hinnakkaita, esim Suomessa InBodyn 720 mittaa kaikkea muutakin maan ja taivaan väliltä, mutta maksaa sitten reilut 20 000 egee.

Ja halvemmatkin liikkuu yleensä parin tonnin kieppeillä, kun taas salin vaaka oli aika basic-mallia, ja en takaa, mutta melko varmasti näin samanlaisen Targetissa (paikallinen anttila), vähän reilu satasen hintaan. Että aika ammattimaista sinänsä.

Kyllä toi PT-koulutus on melkonen vitsi jokapuolella maailmaa. Siis nyt tarkotan lähinnä juuri noita kirjaviisaita paperikuntoilijoita, joiden harrasteeksi päältäpäin katsoen arvaisi sulkapallon.

Aivan toista maata ovat ne PT:t, jotka ovat itse kilpailleet tai muuten vaan harrastaneet lajia jo useamman vuoden. Näitä sattuu olemaan vaan aika harvassa, koska heillä aika menee omaan elämään ja treenaamiseen + hintatasokin on sitten jotain aivan muuta, mutta niin ovat kyllä heidän avulla saavutetut tuloksetkin.

Siis sama ilmiöhän toistuu juuri vastavalmistuneen yliopistopellen ja useita vuosia töissä olleen mestarin vertailussa. Kumman luulet tietävän miten ne asiat oikeasti tehdään?

Jesse kirjoitti...

No ei Joona muuta kun Bullfarmille töihin/kouluttautumaan ko tuut takasin. On toi kyllä aina yhtä perseestä ko joku alkaa pätemään että treenaa naturaalisti, eikä kisko täten siis minkäänlaisia lisäravinteita. Pahimmassa tapauksessa ko. henkilö sanoo että hän ei ole mitään proteiineja käyttänyt koskaan (yeah right, mate). Muutenkin tuntuu että aihepiiri on sellanen että asiasta ei saisi aihetta tuntemattomille puhua tai kohta on jauhot suussa muillakin kun itsellä.

Oli kyllä hyvä silloin aamulla kun se aapon roudaama likka alko tivaamaan, notta minkä -tun takia meillä on talousvaaka keittiössä. "Punnitsetteks työ muka tääl jotaa?" "Mitä vittua te tällä punnitsette oikeen, mittaatteks työ et "nyt myö laitan näin ja näin paljon makaronia"?" Ja nauraa rätkätti päälle.

Teki kyl miel sanoo et mitä vittuu sie oikeen kuvittelet, tottakai mie punnitsen kaiken mitä suuhuni tungen. Jätin paremmaksi olla sanomatta kun muija oli muutenkin sen näkönen että insuliiniresistanssi on ihan päin vittua ja kasvuhormonin tuotanto on loppunut joskus vuona -97 kun Tallisen veljesten heinävankkurit meni siinä Hilma-tädin talon kohdilla ojaan. (Ja tämän jälkeen tyttö oli siis lähdössä Raxiin syömään - siis voi helvetti sanon minä)

Taidanpa tästä lopettaa tuon pinnallisen salilla riuhtomisen ja mineraalien liikuttelun ja alottaa jonkun oikeesti järkevän harrastuksen, kuten sählyn pelaamisen tai ristipistoneulonnan.

Anonyymi kirjoitti...

*nauraa* taitaa kulkea sanan säilä geeneissä teillä :D

Anonyymi kirjoitti...

Hyvää pääsiäistä Inksasta! Onhan tää vaan edelleen yhtä hauskaa lueskella sun matkasta.

Eipä mulla muuta (taaskaan).

-Sini-

Joona "Crocodile Dundee" kirjoitti...

Asennekasvatusta kyllä kaivattaisiin, tavallisen tallaajan nyt vielä ymmärtää, mutta jos ammatikseen alan hommia tekevä ei ymmärrä lisäravinteiden päälle, niin jossaan mennään metsään.

Ja just toi esimerkki, että joku sanoo ettei käytä mitään proteiineja. Kannattaa varmaan silloin kattoo jauhelihan/maidon/juuston/minkä tahansa tuotteen ruoka-aineselostuksia paketin kyljestä. Aika mestari saa olla jos meinaa ilman proteiinia ateriansa rakentaa;)

Juniori tulee hyvää vauhtia perästä, ehkä tulevaisuudessa voimme odottaa vastaavaa kierosilmäistä, magnesiumin syömiseen keskittyvää blogia myös siltä suunnalta.

Hyvät pääsiäiset myös Inksaan takasin, toivottavasti pääsiäispupu kävi vierailemassa;)